Sähköä, sanoi Lönruutti

Rooleissa > Lehtijutut > Kirjailijat

Sähköä, sanoi Lönruutti

Kahden lääkärin ystävyydestä ja tapaamisesta kertova näytelmä Sähköä, sanoi Lönruutti esitettiin Kuivalahden kesäteatterissa näytäntöviikoilla 28.6. - 14.7.2002.

Elias Lönnrotia ei ole totuttu yhdistämään Eurajokeen. Parikymmenvuotias Lönnrot vietti kesän 1823 nimismies T.M. Höckertin perheessä kotiopettajana, tosin tämä ei hetkauttanut paikkakuntaa millään tavalla. Mutta Lönnrot oli Rikantilan Nurkin pojan Samuel Roosin läheinen ystävä ja kollega, ja näytelmä kuvaa yhden kuvitteellisen Lönnrotin vierailun Roosin luona.

Lönnrot opiskeli Turun yliopistossa, samoin Roos. He valmistuivat samana vuonna 1832, jolloin Roos oli 40-vuotias ja Lönnrot kolmikymppinen. Ystävyys jatkui myöhemminkin. Roos ja Lönnrot tekivät työtä suomen kielen kehittämisen parissa, sivistivät kansaa ja ponnistelivat kirjailijan työssään. Roosia ja Lönnrotia yhdisti muukin kuin ystävyys. Herrat olivat keskenään kirjeenvaihdossa; he myös hoitivat peräkkäin samoja potilaita Kajaanissa. Roos toimi Kajaanin piirilääkärinä ennen siirtymistään Rauman kaupungin lääkäriksi, ja Lönnrot hoiti Kajaanin virkaan Roosin jälkeen. Roos olikin aikanaan ensimmäinen satakuntalainen talonpoikaissyntyinen oppinut. Hän kuuluu Eurajoen historiaan, eikä hänen jykevä muistomerkkinsä turhaan seiso kunnantalon edessä.

Vuosi 2002 oli Lönnrotin juhlavuosi, jolloin uudet julkaisut, näyttelyt ja moninaiset esitykset lähtivät Suomenmaata kiertämään. Kuivalahden kesäteatterissa herrat saivat viettää kesäisen suvilystin.

Kuivalahden kesäteatteri toimii Eurajoella, mistä myös Roos on syntyisin. Ystävyksistä kertovalla näytelmällä Kuivalahden kesäteatteri nivoutuu osaksi Elias Lönnrotin 200-juhlavuoden tapahtumia.