Wuojoen torppari

Rooleissa

Wuojoen torppari

Kuivalahden kesäteatterissa nähdään kesällä 2004 kantaesityksenä näytelmä nimeltä Wuojoen torppari. Tämä Reijo Leinon käsialaa oleva uutuus on jo kymmenes Leinon Kuivalahden kesäteatterille kirjoittama näytelmä.

Teksti poikkeaa paljon Leinon aikaisemmista käsikirjoituksista. "Tämä perustuu aikaisempiin verrattuna enemmän tositapahtumiin", toteaa Leino. Näytelmän tapahtumat sijoittuvat Vuojoen kartanoon ja sen yhteen torppaan 150 vuotta sitten, jolloin kartanon omistivat ja hallitsivat Lars Magnus Björkenheim ja hänen vaimonsa Charlotta Sofia. Keskeinen osa Leinon näytelmässä on kyökkipiika Liisalla, jolla on myös esikuva historiassa. Tositapahtumiin perustuvasta näytelmästä huolimatta siitä ei silti tule puuttumaan "Leinomaista" huumoria, joka vuosien varrella on kirvoittanut naurun remakkaa tuhansista kesäteatterin ystävistä.

Leino on ollut kiinnostunut Vuojoen kartanon historiasta jo vuosia ja saanut ratkaisevan sysäyksen näytelmän kirjoittamiseen, kun Eurajoen historian kirjoittaja, filosofian tohtori Ulla Heino lähetti hänelle liuskanipun, jossa kerrottiin 1800-luvulla aviotonta lasta odottaneesta naisesta ja hänen kohtelustaan.

Leinon laulu- ja musiikkinäytelmään kuuluu laulava ja näyttelevä kuoro, jota ohjaa tunnettu eurajokelainen musiikkimies, dir.mus. Esa Laihonen. Sävellykset ovat traditionaalista kansanmusiikkia ja sanat Leinon uutta tekstiä.

Ohjauksesta vastaa näyttelijöille ja katsojille tutuksi tullut porilainen näyttelijä ja ohjaaja Matti Mäntylä.