Tuuterin Linda

Lehtijutut

Sanomalehti Länsi-Suomi 29.6.2008

Kuivalahdella vastustetaaan toisia vieraita ja hyysätään toisia

Tuuterin Linda
Kuivalahden kesäteatteri
Käsikirjoitus: Reijo Leino
Ohjaus: Matti Mäntylä
Apulaisohjaaja: Tomi Aalto

Rooleissa muun muassa: Ari Mäkitalo, Kyllikki Nordling, Tommi Valtonen, Matias Mäkinen, Tiina Asikainen, Aarno Koivunen, Raija Aahtola, Elina Mäkitalo, ja Iiro Kalli

Puvustus: Ulla Anttila ja Tomi Aalto
Musiikin ohjaus: Esa Laihonen
Ensi-ilta 27.6

Eurajoen Kuivalahden kesäteatterin näytelmä Tuuterin Linda kertoo inkeriläispakolaisista ja suomalaisten ennakkoluuloista heitä kohtaan. Keskeinen kalastajaperhe suhtautuu tulokkaisiin myönteisesti, mutta omaa etua ei hevin voi unohtaa, vaikka ymmärtäisikin toisten käsimyksiä.

Näytelmän pula-ajan ja pakolaiskysymyksen ainekset ovat hankalat, mutta uskottavuus säilyy loppuun asti. Osa tavallisista perheistä koki varmasti rovastin ja kanttorin kohinat seuroista ja kinkereistä sekä valtiollisen poliisin inkeriläisten karkottamispyrkimykset melko turhiksi.

Esityksen parasta antia olivat loppuun asti harkitut henkilöhahmot, näyttelijöiden panostus kokonaisuuteen sekä tarinan sopiva rytmitys. Vaikeat vuorosanoat tulivat vakuuttavasti. Vain seurojen vrrenveisuu venyi hieman liian pitkäksi, vaikka siihenkin oli piilotettu huumoripala väliin.

Vakavaa asiaa käsiteltiin yhdistämällä uskottavat hahmot sekä hersyvä huumori. Tuuterin Lindassa tämä sekoitus toimi. Aplodit ropisivat pyytämättä joka tauolla.

Nuori Matias Mäkinen naapurin Oskuna varasti yleisön sympatiat puolelleen heti alussa. Häntä ihasteltiin nuoruuden lupauksena. Ilmeet olivat omaa luokkaansa, ja vuorosanat tulivat varmasti ja kuuluvasti.

Myös kalastajaperhee isäntä Tauno oli koomisen jäyhä hahmo, jota piinaa materian himo. Oman pojan pelastuminen on lähes toissijaista, kun perheen veneen masto oli katkennut reissulla. Ilmeet tukivat Ari Mäkitalon varmaa esitystä.

Kieli kuulosti aidolta, ja lupsakkaat, kekselliäät huomautukset tulivat tasavarmaa tahtia. Olli nautinnollista kuunnella vanhahtavaa kieltä. Ainut särö oli se, että vanhukset eivät kuulleet kaikkia repliikeitä, koska näyttelijät olivat välillä kaukana katsomosta.

Näytelmän nimi viittaa loppuratkaisuun. Tuuterin Linda on inkeriläisperheen tytär, joka päätyy erilaiseen ratkaisuun kuin äitinsä ja veljensä.

Riina Kaski

Sanomalehti Länsi-Suomi 29.6.2008