Torpparin poika

Rooleissa > Lehtijutut

Toimittaja Jussi Hietikko/ Länsi-Suomi 1.7.2005

Torpparin poika vakuuttaa Kuivalahdella

Kuivalahden Kesäteatteri Torpparin Poika
Käsikirjoitus: Reijo Leino
Ohjaus: Matti Mäntylä
Päärooleissa: Ari Mäkitalo, Maija Elonen, Tommi Valtonen, Matti Salmiola, Eeva Heikkilä ja Saku Näyrä

Kuivalahden Kesäteatteri jatkaa kirjaimellisesti siitä mihin viime vuonna jäi. Tänä kesänä yleisö saa selville, kuka on torpparin vaimon lapsen isä. Saippuaoopperamainen arvuuttelu sijoittuu Eurajoen 1860-luvun kartanomaisemaan.

Näytelmän alussa kylänväen kuoro kertoo lyhyesti aiemmin tapahtuneen, joten ei haittaa, jos viime kesän torpparinäytelmä jäi väliin. Kuoro kulkee koko tarinan läpi, alleviivaten tapahtuneita. Kyläkuoron mustiin pukeutuneet hahmot muistuttavat raakkuvaa varisparvea.

Toisinaan vauhdikas näytelmä menettää rytminsä juuri kuoron takia. Tosin unenomainen kohtaus, jossa kylänväki piinaa torppari Antti Matinpoikaa (Ari Mäkitalo) lapsen isyydestä, on hersyvän hauska.
Vahva eurajoen murre saattaa tottumattoman korvaan kuulostaa sekavalta, mutta se tekee näyttelijäntyöstä luontevampaa ja todellisempaa, etenkin kun suurin osa näyttelijöistä on Eurajoelta kotoisin. Torpparin Poika -näytelmän roolijako on tehty huolella, jokainen hoitaa tonttinsa uskottavasti.

Parhaiten roolistaan selviytyy Tommi Valtonen, jonka koomikonlahjat pääsevät tallirenki Matin roolissa hyvin esille. Hän tarkkailee hienosti tapahtumien kulkua, seuraa kanssanäyttelijöitten reaktioita ja tekee hätiköimättä hauskaa jälkeä.

Maija Elosen vahva torpparinvaimon rooli on sekoitus nykynaisen päättäväisyyttä ja 1800-luvun arvoja. Hänen miestään näyttelevä Ari Mäkitalo tekee tasaisen varmaa työtä marisevana torpparina. Etenkin MäkitaIon ja Tommi Valtosen yhteiset kohtaukset ovat herkullista katsottavaa.

Näytelmän musiikki on laahustavaa pelimannimusiikkia, joka sopii kuin nakutettu 1800-luvun ankeiden olosuhteiden kuvaamiseen. Välillä vanhanaikainen musiikki puuduttaa. Musiikki onkin ainoa asia, joka häiritsee Matti Mäntylän ohjaamassa näytelmässä. Muuten Torpparin Poika on loistavaa kesäteatteriviihdettä, joka tarjoaa jokaiselle jotain. Reijo Leinon teksti on hauska ja hyvin viritetty jännite kestää loppuun asti. Eetu Salmiolan näyttelemän Juho-pojan isän henkilöllisyys käy selville, mutta yllätyksellisten käänteiden jälkeen